Lukten av mynte

For English, scroll down. 

P1320836.jpg

Lukten av mynte. Er det noe som er påfallende med Marokko, så er det den stadige lukten av mynte. Du kjenner den overalt. På gaten, i hjemmet, i naturen og på markedet. Men det er selvsagt ikke bare lukten av mynte du kjenner i Marokko, Marokko er og blir ett orkester av forskjellige dufter. En rask gåtur på gaten eller på markedet bringer deg igjennom et sammensurium av forskjellige lukter, fra den herlige duften av nyskåren kaktusfrukt til den stramme lukten av slaktet får. 

 thypical Marrocan marked

thypical Marrocan marked

Marrakech fungerer for mange både som et flott utgangspunkt til andre reiser i Marokko, samt som en fin introduksjon til selve landet. Marrakech har i flere århundrer vært kjent for sine basarer og markeder, som ofte blir beskrevet som Nord-Afrikas største. Her har det til alle tider kommet mennesker fra nær og fjern for å handle. Markedet er selvsagt betydelig forandret nå enn fra hvordan det var før, med en mer eller mindre blanding av lokale og kinesiskproduserte varer. Markedet er absolutt nødvendig å besøke, og kan sees på som en interessant opplevelse i seg selv, men det kan også oppleves som litt av en prøvelse. Hola amigo, bonjour monsieur, Ali Baba (red. grunnet forfatterens skjeggvekst), er noen av de mange tilropene man bare må gjøre seg vant med. Selgerne i Marrakech spesielt og Marokko generelt kan gjerne oppleves som svært ubehagelig og aggressiv, og gir seg som ofte hverken ved en høflig avvisning, eller en total ignorering. Forbered deg på å bli kaldt et dårlig menneske mer enn en gang.  

Write here...

 My Swiss friends. 

My Swiss friends. 

Fjell er kanskje hva nordmenn forbinder minst med Marokko, men denne delen av naturen er likevel noe av det beste Marokko har å by på. Atlas fjellene som ruger så høyt over den sørlige delen av Marokko, med sine golde og til tider snøhvite topper kan virke forlokkende på enhver. Det var hit jeg bestemte meg for å dra aller først på min reise. Denne delen av Marokko er berbernes hovedsete, og har sin egen karakteristiske kultur og språk, selv om det hele kan oppleves som en sirlig blanding. Fra Marrakech er ikke distansen lengre, enn at man kommer seg til en av fjell-landsbyene på noen timer med de lokale bussrutene. Så snart du er fremme, vil tilbudene til en nykommen turist stå i kø som så mange andre steder i landet. Her vil man få tilbud om både kart og guide, men er man litt fjellvant og godt forberedt, er ingen av delene nødvendig i det hele og store. Mitt mål for turen er å nå Jebel Toubkal, nord Afrikas høyeste fjell.

 ..and their local guide

..and their local guide

 The way to the top, seen from the peak its-self. a popular mountain, and allot of  people hiking it.

The way to the top, seen from the peak its-self. a popular mountain, and allot of
people hiking it.

Etter å ha tilbakelagt over halve turen, ankommer jeg den franske alpin-klubbs fjellhytte, en alle tiders anretning høyt oppe på 3200 meter. Her kan man både nyte en bedre middag og en god natts søvn, begge høyt verdsatt, før man tar turen videre til topps neste dag. Ved middag har jeg blitt kjent med en hyggelig gruppe av sveitsiske pensjonister, som etterhvert inviterer meg til å slå følge med dem når de ved soloppgang skal begynne på siste del av turen. Turen er ikke krevende i seg selv, men selv om det nede i Marrakech er godt over tretti grader, har man i løpet av natten hatt frost her oppe. Men ser man bort fra de til tider rimbelagte steinene, så er ikke turen i seg selv noe vanskelig – den egner seg godt for alle. Det eneste man må være obs på, er høyden. For er det noe fjellvante Ola Nordmann ikke bestandig er like vant til, så er det høyden og oksygenmangelen man opplever selv på så medium høye fjell som dette. Personlig var jeg veldig glad for at jeg valgte å tilbringe en natt på fjellhytten, det ga meg absolutt nok energi til at siste rest av turen ble betraktelig mer behagelig.  

Man behøver ikke klatre høye fjell som Jebel Toubkal for å komme seg ut i naturen i Marokko. Marrakech har en rekke interessante naturfenomener beliggende i korte distanser fra byen. Noen av de mer populære, både for lokalbefolkningen og for turister, er en rekke fossefall slik som dem i Ourika-dalen bare noen små timer opp i fjellene. En eventuell tur til både ørkenen og havet er å anbefale å bruke mer tid på enn bare en dag, men flere av kystbyene kan man også dra til som en dagstur. 

Havnen yrer av liv. Jeg har byttet ut de alpine fjellene med det blå Atlanterhavet, og står nå å beundrer de fargerike fiskebåtene som nettopp har ankommet havnen i Essaouira fulle av fisk. Langs vannkanten finner man en blanding av lokalbefolkningen og turister, stram fiskelukt og måkeskrik. Her kan man kjøpe seg en pose med sardiner, enten for å ta med seg hjem, eller for å få grillet hos en av de lokale restaurantene. Byen som er kjent som en av de bedre kitesurfe-plassene i Marokko, kan by på både fine strender, og en særdeles interessant Medina med portugisisk opprinnelse. Her møter bymurene havet i en salig blanding av festningsverk, hvite bolighus, og områdets distinkte blå fiskebåter. Byen er bare noen timer fra Marrakech, og man kan gjerne ta seg en dagstur hit, selv om det anbefales på det sterkeste å bruke mer tid her.

 Rabat - the modern part of Marocco

Rabat - the modern part of Marocco

Som hovedsteder så ofte kan ha tendens til å være, om man kanskje særlig ser bort fra de mer markante europeiske hovedstedene, så er Rabat intet unntak fra å være en mindre turistvennlig og uinteressant by. Det har den iallfall rykte på seg for å være. Ved ankomst til Rabat var derfor forventningene få og lave. Men byen viste seg å kunne overraske. På tross av til tider store vanskeligheter med å finne en plass å overnatte, i en by hvor det virket som at alle hoteller med en mer eller mindre fornuftig pris var tatt, så ble det et behagelig opphold. Rabat er betraktelig mer behagelig å bevege seg i enn andre Marokkanske byer, med en helt annen tilnærming fra de lokale gateselgerne, med nær sagt ingen aggressiv holdning. Her kan man gå gatelangs, snakke med lokalbefolkningen samtidig som man senker skuldrene litt mer. Er det ikke det man skal gjøre på ferie tross alt? Rabat har også en rekke severdigheter til den som måtte ønske det, både surfestrender for den sporty, eller forskjellige museum for de dette nå måtte falle i smak hos.
 

 surf just outside the city wall of Rabat. 

surf just outside the city wall of Rabat. 

Flere av Marokkos gamle byer har alle tidligere vært landets hovedstad, Fes er en av disse byene. Med over 1200 års historie er byen spekket med historie, og er regnet som en av de store sentrene i perioden man ofte kaller høyalderen for den islamske sivilisasjon. Byen har en av de best bevarte Medinaer i den arabiske verden, og har med sine små gater en av verdens største bilfrie byområde. Byen Fes har både kongelige palasser og store bymurer, ofte sammenlignet med Jerusalems egne i fordumsprakt, men er nok likevel best kjent for sine garverier, hvor de både farger og behandler skinn. Fes er kjent for sine utmerkede skinnprodukter, og er man interessert i slikt bør man absolutt ta turen innom byens markeder. Garveriene selv er også en turistbegivenhet, og for å se disse behøver man ikke gå lenge i gatene før man blir tilbudt en omvisning, med en selvsagt forventning om betaling.

 one of the many carless streets in moroccon medinas. 

one of the many carless streets in moroccon medinas. 

 The central train-station in Tangier, just before the arrival  of the King and President Hollande. 

The central train-station in Tangier, just before the arrival
 of the King and President Hollande. 

Marokko er med sine mange markeder, farger og sjel en riktig fin plass for en ivrig fotograf, men byr samtidig også på en viss utfordring. Marokkanere er sjeldent glade for å bli fotografert, ofte stammer nok dette fra deres religion, andre ganger ikke. Politimenn og offentlige bygg som hører kongen til, og selvsagt spesielt kongen må man være ytterst forsiktig med å fotografere. Kongen fikk jeg et glimt av når Frankrikes President Hollande var på statsbesøk, men bilder ble det heller dårlig med, jeg var allerede klar over konsekvensene av et forsøk. Noen dager i forveien hadde jeg forsøkt å fotografere en gruppe politimenn mens dem nøt morgenteen sin, et forsøk som endte med at bussen jeg satt på ble stoppet, og forfatteren selv ble slept avgårde som en liten gutt mellom armene på to politimenn. Bildene hadde jeg heldigvis klart å slette før politimennene fikk tak i kameraet, men både jeg og kameraet forsvant likevel begge inn i et mørkt lite rom. Litt skummelt, men jeg rakk bussen likevel. 

Den blå by, Chefchaouen, er en by du må besøke om du er på reise i Marokko. Hvorfor du skal besøke byen, vil variere fra hvem du spør. Den vakre naturen og de blåskurte bygningene er nok mine argumenter, en flott plass for noen dagers hvile, men spør du en betydelig andel av den jevne backpacker, vil nok dens rykte for å være Marokkos hasj-hovedstad være høyt tellende. Her kommer ikke de lokale innbyggerne bare bort til deg for å tilby seg som vegviser, eller selge deg sine tepper i basaren, men de kommer også bort til deg med tilbud om å vise sin lokale cannabis-plantasje. Generelt får man tilbud om å kjøpe hasj ganske ofte i Marokko, men tilbudene kommer i større grad i den blå by. Tilbudet er som kapitalister gjerne ville ha påpekte, i samsvar med etterspørselen, og det er absolutt et større antall «narkotikaturister» i landet. 

Marokko er med sin storslåtte natur, fargerike markeder og solfylte strender et yndet reisemål for de fleste, hvis man attpåtil nevner den enkle, men gode tradisjonsrike maten så skulle vel alt være i boks. Men på tross av dette, ville jeg lenge ikke anbefale Marokko som et fremtidig reisemål, hvis man da ikke ser bort fra de vakre fjellene. Som tidvis reisende alene, synes jeg at det var vanskelig å få kontakt med de lokale, noe som for meg er poenget med en slik reise. Det var samtidig lett for at det kunne bli vel slitsomt med alle menneskene som skulle selge deg alt mulig til enhver tid; krukker, frukt, klær, hasj eller biler, du fikk bare aldri fred. Men på tross av dette, er å blir Marokko en kulturell opplevelse som du absolutt bør få med deg, så lenge du stålsetter deg for litt intense handleturer. Er du en av de som blir stresset av å gå på det lokale kjøpesenteret i førjulstidene – ja, da bør du kanskje bli hjemme og stå over denne. 

 på tide å dra hjem

på tide å dra hjem


The scent of mint

If I was to mention one thing about Morocco, it would be the constant scent of mint. One could smell it everywhere. On the streets, at home, out in the wild and at the market. However, although the scent of mint dominates, it is not the only smell. Morocco is a orchestra of different scents. A quick stroll down the street or at the market place brings you through a hodgepodge of different smells; from the delightful scent of freshly cut cactus fruit, to the rank smell of slaughtered sheep.

P1320259.jpg


Marrakech is good in so many different ways. Not only as a great starting point for further traveling in Morocco, but also as a fine introduction to the country itself. For centuries the city had a reputation for its bazaars and markets, and it still does.  Since ancient times people have been travelling from afar, visiting the market to trade. It is often described as North Africa's largest. The market has changed significantly, because the products being sold are more or less local, if not Chinese. Although it is not what it once was, in my opinion the market is absolutely necessary to visit. Visiting the market is an interesting experience itself, but can also be perceived as a bit of an ordeal. Hola amigo, bonjour monsieur, Ali Baba (Ed. Due to the author's beard growth), are some of the many hecklers you have to make yourselves familiar with. Sellers in Morocco in general, and in Marrakech specifically, may well be perceived as very unpleasant and aggressive. The sellers do not give up either by polite rejection, nor by ignoring them, so be prepared to be named a bad person more than once.

 Oasis. 

Oasis. 

 The Oasis festival in Marrakech

The Oasis festival in Marrakech

For those that may be interested, Marrakech has a lot to offer also to the modern western man. The city has plenty of western shopping opportunities, golf courses, water parks and a number of possibilities for the more party-centered people. I had the opportunity to attend the newly started electronica festival "Oasis", a festival with both world-known DJ’s, and local stars. Although the majority of the participants were of foreign origin, the festival gave an important voice in how contrasting Morocco as a country really is, with its huge abundance of drugs and alcohol. An apparently very conservative country, but also with a more or less secretive underground.

 myself at the top of North Africa. dont pay to much attention to the gratify

myself at the top of North Africa. dont pay
to much attention to the gratify

Mountains are perhaps what Norwegians associate the least with Morocco, but this part of the country is still some of the best that Morocco has to offer. The Atlas mountains, which rises so high above the southern part of Morocco, may seem alluring to everyone. With its barren and sometimes snowcapped peaks. It was here I decided to go at first, during my journey. This part of Morocco is the centre of the Berber community, which has its own distinctive culture and language, even though it all may be seen as a close mixture. From Marrakech into the mountain villages the distance is no longer than a few hours, when travelling by the local buses. As a new-coming tourist you will have offers standing in queue for you as soon as you arrive in town, just like so many other places in Marocco. Here you will be offered both maps and guides, but if one is a little experienced in mountain sand well prepared, it’s not necessary at all. My goal for the trip is to reach Jebel Toubkal, North Africa's highest peak.

 The french alpine clubs mountain refuge, at the foot of Jebel Toubkal. The refuge was taken by an avalanche some years ago, but are still an popular destination both winter and summer. 

The french alpine clubs mountain refuge, at the foot of Jebel Toubkal. The refuge was taken by an avalanche some years ago, but are still an popular destination both winter and summer. 

 all the things going up to the mountain refuge are brought up by donkys

all the things going up to the mountain refuge are brought up by donkys

Having covered more than half the terrain, I arrived in a French Alpine Association hut at 3,200 meters. Here one can enjoy both a good dinner and a good night's sleep, both highly valued before heading towards the summit the next day. At the dinner, I became acquainted with a nice group of Swiss pensioners, who eventually invited me to accompany them at dawn for the last part of the trip. The hike is not difficult itself, but even if it’s well above thirty degrees down in Marrakech, there has been frost up here nighttime. But if you look away from the frosty stones, the trip itself isn't difficult - it is suitable for everyone. The only thing you must pay attention to is the height. If there is something the average John Doe surely isn't used to, then it's the height and lack of oxygen one experiences even in such medium high mountains like this. Personally, I was very happy that I chose to spend a night at the mountain hut, it gave me just enough energy to ensure that the remaining trip was considerably more comfortable then it could have been.

 view from the Atlantic Hostel in Essaouira

view from the Atlantic Hostel in Essaouira

One doesn't  have to climb high mountains like Jebel Toubkal to get out in nature in Morocco. Marrakech has a number of interesting natural phenomena located in short distances from the city. Some of the more popular, both for locals and for tourists, is a series of waterfalls such as those in the Ourika-Valley just a couple of hours into the mountains. If doing a trip to the desert or the ocean, it is advisable to spend more time than just one day, but several of the coastal cities can also be done as a day trip.

The harbor steems with life. I have replaced the alpine mountains for the blue Atlantic Ocean, and am now standing, admiring the colourful fishing boats which have just arrived in the port of Essaouira full of fish. Alongside the waterfront there are a mix of locals and tourists, taut fish smell and screams from seagulls. Here you can buy a bag of sardines, either to bring home or to get them grilled by one of the local street restaurants. The city is known as one of the better kite surfing spots in Morocco, and offers both fine beaches and a particularly interesting Medina, with Portuguese origin. Here, the city wall meets the grand blue ocean in a blissful blend of fortifications, white houses and the area's distinctive blue fishing boats. The town is only a few hours from Marrakech, and one can feel free to take a day trip here, although it is highly recommended spending more time here.

 the wall of Essaouira 

the wall of Essaouira 

 Modern capitol 

Modern capitol 

As capitals so often tend to be, if one ignores the more prominent European capitals, Rabat is no exception from being less tourist friendly and uninteresting. At least it has reputation to be. Upon my arrival in Rabat, my expectations were therefore low, but the city took me by surprise. Despite having difficulties finding a place to stay overnight, all hotels with a more or less reasonable price were taken, it was a pleasant stay. Rabat is considerably more pleasant to move around in than other Moroccan cities, with a completely different approach from the local street sellers, and with virtually no aggressive stance. Here you can walk the streets, talk to the locals whilst lowering your shoulders a little more. Isn't that what holiday is all about? Rabat also has a lot of interesting places; everything from surf beaches for the sporty, to different museums for the more cultural.

 Fes at sunset

Fes at sunset

Many of Morocco's ancient cities have previously been the country's capital, Fes is one of those. With over 1,200 years of history, the city is packed with history, and is considered one of the major centres in the period usually referred to as the golden age for Islamic Civilization. The city has one of the best-preserved medinas in the Arab world, and is with its small streets one of the world's largest car-free urban areas. Fes has both royal palaces and massive city walls, often compared to Jerusalem's own in its former glory, but the city is probably best known for its tanneries, where they both colour and process leather. Fes is known for its excellent leather products, and if you are interested in such, you should definitely pay a visit to the city markets. Tanneries themselves are also a tourist event, and to see these, one doesn't have to walk for long before being offered a tour, with an obvious expectation of payment.

 having dinner in the Marrakech bazar

having dinner in the Marrakech bazar

Marocco with its many markets, colours and culture is a really nice place for an eager photographer, but does at the same time offer a challenge. Moroccans are rarely happy to be photographed, often because of their religion, sometimes not. Photographing policemen and public buildings belonging to the king, and of course especially the king himself, shouldn't be photographed. I got a glimpse of  the King when France's President Hollande was on a official visit, but pictures were rather difficult to get, I was already aware of the consequences of even trying. Some days in advance, I had tried to photograph a group of policemen while enjoying their morning tea, an attempt that ended with the bus I sat in was stopped, and the author himself was hauled off as a little boy between the arms of two big  policemen.  Fortunately I managed to erase the pictures before the policemen got hold of the camera, but both me and the camera disappeared nevertheless for some minutes into a dark little room. A little scary, but luckily the bus waited.

P1330302.jpg

The blue city, Chefchaouen, is a city you must visit if you are traveling in Morocco. Why you should visit the city, will vary from who you ask. The beautiful scenery and the blueish buildings are my arguments, a great place for a few days rest. However, if you ask a significant percentage of the average backpacker, they would undoubtedly mention its reputation for being Morocco's hashish-capital. Here, the local residents don’t just come up to you to offer you guidance, or to sell you their carpets in the bazaar, they also come up to you offering to show their local cannabis plantation. Generally you get an offer to purchase hashish quite often in Morocco, but it occurs more frequently in the blue city. The offer is what capitalists would love to have pointed out, in accordance with the demand, because there is certainly a greater number of "drug tourists" in the country.

 the blue city seen from the hills.

the blue city seen from the hills.

Morocco with its magnificent scenery, colourful markets and sunny beaches, definitely is a favourite destination for most, if you throw in the simple but delicious traditional food in the calculation as well, everything should be in the box. But in spite of this, I would not recommend Morocco as a future destination, unless one disregards the beautiful mountains. Since I traveled alone for the most part, I noticed  that it was rather difficult to make contact with the locals, which for me is the point of such a journey. It turned easily into something quite tiring, when people were always trying to sell you everything at all times; jars, fruit, clothing, hashish or cars, you just never got peace. But despite of this, it is hard not to see Morocco as a cultural experience that you definitely should experience, as long as you embrace yourself for some intense shopping trips. If you are one of those who are stressed by going to the local mall in pre-Christmas time - well, then you might wanna sit this one out.

 Great, but simple food in the maroccan street kiosks, but be aware that your stomach may have problems 

Great, but simple food in the maroccan street kiosks, but be aware that your stomach may have problems 

 time to go home

time to go home